Thursday, July 22, 2010

Perlbagai Resepi

Bila menjelangnya bulan ramadhan... maka perlbagai resepi untuk dicuba...
untuk berbuka dan bersahor...


(1) Mi Rebus

100 gm udang basah
Sedikit taugeSedikit daun bawang
1 biji cili merah1 keping tauhu goreng
* daun bawang, cili merah dan tauhu goreng dihiris.
1 biji telur rebus1 biji limau kasturi
Sedikit bawang goreng, minyak masak, garam, gula pasir & air secukupnya.

Bahan kuah

1 biji keledek – direbus & dilecek1 sudu besar cili kisar200 gm udang kering – ditumbuk2 paket serbuk kari
daging2 ulas bawang putih1 batang serai Sedikit halia * bawang putih, serai & halia ditumbuk

(A)
Cara membuat
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A).
2. Apabila garing, masukkan udang kering dan
serbuk kari daging. Masak hingga keluar minyak.
3. Kemudian masukkan air, secukupnya, udang basah, keledek, garam dan gula pasir. Biarkan mendidih.
4. Cara menghidang; masukkan mi dalam mangkuk. Bubuhkan sedikit tauge, tauhu goreng, cili merah, daun
bawang, telur rebus dan limau kasturi.
5. Tuangkan kuah panas hingga penuh

(2) Masak Lemak Ikan Masin

6 keping ikan talang masin
1 biji kelapa - ambil santan10 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering2 sm lengkuas3 sm kunyit hidup* bawang merah, cili kering, lengkuas dan kunyit hidup
dikisar
(A)Sedikit nanas - dihiris1 batang serai – diketuk

Cara membuat
1. Satukan santan, serai, bahan (A), dan ikan masin dalam periuk.
2. Apabila mendidih, masukkan nanas.
3. Setelah kuahnya pekat, masukkan garam dan asam keping. Masak hingga mendidih.

(3) Ikan Tiga Rasa

Bahan-Bahan
1 ekor Ikan Kerapu
cili padi - di hiris kasar
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 biji bawang kecil - dirajang
2 ulas bawang utih - dirajang
sedikit oyster sauce, fish sauce
sedikit minyak bijan
1 senduk kecil lemon paste
sedikit daun ketumbar atau daun pudina
sedikit tepung jagung
air dan garam secukupnya

Cara-cara
Ikan dibersihkan, kemudian dilumurkan dengan garam dan digoreng setengah garing dan diangkat.
Tumis bawang putih, bawang kecil, cili padi dan bawang besar hingga layu dengan minyak bekas ikan tadi dan sedikit minyak bijan. Setelah layu, masukkan sedikit fish sauce, oyster sauce dan lemon paste, dikacau rata dan masukkan sedikit air (jika ingin lebih berkuah, lebihkan air).
Setelah mendidih, tuangkan campuran tepung jagung dan air dan di kacau hingga pekat.
Masukkan daun ketumbar atau daun pudina dan segera diangkat. Tuangkan kuah keatas ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan ketika panas.


(4) Talang Keladi

Bahan-bahan bahagian bawah
1 cawan tepung beras½ cawan sisi keladi Cina, potong dadu dan rebus ¾ masak
5 cawan santan cair aram secukup rasa
Bahan-bahan bahagian atas
1 cawan gula Melaka dihiris halus
7 biji telur ayam
1 biji kelapa dijadikan 3 cawan santan pekat
½ cawan gula pasir
½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
Sedikit pewarna coklat
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :
1. Keladi dibuang kulitnya potong dadu direbus jangan terlalu empuk, angkat dan toskan
2. Tepung beras digaul bersama santan cair dan garam secukup rasa.
3. Panaskan kukus. Sapukan loyang dengan minyak, masukkan potongan keladi rebus dan tuangkan adunan
tepung beras. Kukus sehingga separuh masak4. Membuat bahagian atas. Tepung gandum, tepung beras,
garam digaul dengan santan. Kisar halus dan tapis. Masukkan gula melaka, gula pasir dan pewarna coklat
dan gaul rata. Tuang atas bahagian bawah, kukus hingga masak.





(5) Talang Berlauk

1 kampit tepung beras
1 biji kelapa diparut, jadikan
8 cawan santan
100 gram daging direbus dan cincang halus.
3 sudu besar udang kering atau udang basah (kisar halus).
Garam secukup rasa
Lada hijau dan merah, potong halus untuk hiasan
Bawang goreng

Cara membuatnya :
1. Tepung beras dibancuh dengan santan hingga sebati setelah itu masukkan udang, daging, garam.
2. Masukan adunan ini kedalam loyang acuan
3. Kukus dalam kukus yg telah dipanaskan selama 20-30 minit
4. Setelah masak sejukkan dahulu baru taburkan bawang goring dan lada potong
5. Siap untuk dihidangkan





0 comments: